Аб карысці свежевыжатых сокаў кажуць шмат і пішуць часта. Але, як і ўсе карысныя прадукты, свежевыжатые сокі трэба ўжываць разумна, дазавана і акуратна. У адваротным выпадку ад карысці да шкоды - адзін крок.
Так як большая частка мінеральных рэчываў і вітамінаў змяшчаецца менавіта ў соку гародніны і садавіны, свежевыжатый сок з'яўляецца сапраўдным скарбніцай карысных рэчываў. Таму прыём свежевыжатых сокаў ўключаецца ў склад многіх тэрапеўтычных і касметалагічных праграм для аздараўлення і амаладжэнні арганізма. А лячэнне сокамі нават выдзелена ў асобную медыцынскае кірунак.
Розныя сокі аказваюць розны па сваім профілі і інтэнсіўнасці дзеянне. Яблычны сок, напрыклад, багаты пекціну, якія адсарбуе цяжкія металы і дзындры. Грушавы валодае мочэгонный дзеяннем і рэгулюе абмен рэчываў, таму рэкамендуецца пры атлусценні і рэабілітацыі пасля вострых запаленчых захворванняў нырак. Сок апельсіна - прызнаны лідэр па павышэнню тонусу і ўзбагачэнні арганізма вітамінам С. Ананасавы сок змяшчае бромелайн - унікальнае рэчыва, якое дапамагае больш інтэнсіўна спальваць тлушч пры фізічных нагрузках і рэгуляваць абмен рэчываў. Сокі з ківі выдатна чысцяць пасудзіны, таму іх рэкамендуюць піць пры атэрасклерозе і павышаным халестэрыну. Грэйпфрутавы сок выдатна спраўляецца з падвышаным крывяным ціскам, забяспечвае арганізм вітамінам С. А гранатавы - лідзіруе сярод сокаў па колькасці якія змяшчаюцца ў ім антыаксідантаў. Таксама яго рэкамендуюць піць для павышэння гемаглабіну і супраціўляльнасці арганізма.
Агароднінныя сокі, значна саступаючы фруктовым па гусце, пераўзыходзяць іх па карыснасці. Сапраўдная скарбніца вітамінаў, цукроў, ёду, жалеза, марганца - бурачны сок. Яго рэкамендуюць прымаць пры праблемах са страваваннем, ныркамі і застою лімфатычнай сістэмы. Маркоўны сок, дзякуючы высокай канцэнтрацыі нікацінавай кіслаты, магнію, кальцыя, жалеза, калія і фосфару, умацоўвае нервовую сістэму, паднімае тонус і паляпшае зрок.
Рэкамендуецца змешваць паміж сабой агароднінныя і фруктовыя сокі, а таксама выпіваць сок за 30-40 хвілін да прыёму ежы. Прыняты пасля ежы сок можа выклікаць газаўтварэнне і ўздуцце кішачніка. Максімум спажывання свежевыжатых сокаў складае 300 мл у дзень, аднак і да гэтага аб'ёму пажадана спажыванне соку даводзіць паступова. Акрамя таго, перад прыёмам кожнага віду соку неабходна азнаёміцца з супрацьпаказаннямі і рэкамендацыямі па ўжыванні пэўнага віду соку.