Дыета па гликемическому індэксе


Дыета па гликемическому індэксе адна з самых бяспечных для здароўя. Вынік ад такой дыеты з'яўляецца не так хутка, як ад некаторых іншых, але затое ён разлічаны на досыць доўгі час.




 Эфектыўнасць дыеты па гликемическому індэксе заключаецца ў тым, што адбываецца паскарэнне абмену рэчываў, а значыць, лішнія кілаграмы будуць знікаць без следу. Асноўны прынцып гэтай дыеты заключаецца ў тым, што трэба спажываць прадукты з нізкім гликемическим індэксам.

 Свой гликемический індэкс (ГІ) маюць усе прадукты. Але што ж ён азначае? Гэты індэкс быў распрацаваны ў пачатку 80-х гадоў мінулага стагоддзя дыетолагам Д. Джэнкінс. Гликемический індэкс паказвае, як хутка засвойваюцца вугляводы ў арганізме. Любому прадукту можна прысвоіць гэты паказчык ад 1 да 100.

 Чым вышэй індэкс, тым хутчэй засвойваюцца вугляводы. Гэта прыводзіць да рэзкага павышэння цукру ў крыві. Прадукты з высокім гликемическим індэксам хутчэй пераварваюцца, адпаведна, вы адчуваеце сябе галодным, нават калі нядаўна паелі. Каб наталіць свой голад, вам трэба з'есці значна больш, чым гэта неабходна арганізму. Натуральна, што лішкі адкладаюцца ў выглядзе тлушчу ў цалкам не патрэбных месцах: на жываце, сцёгнах, нагах, руках.

 Зваротная сітуацыя з прадуктамі, якія маюць нізкі гликемический індэкс. Вугляводы пераварваюцца павольна, ваганні цукру ў крыві вельмі нязначныя. Вы даўжэй адчуваеце сябе сытымі. Карысна есці прадукты з нізкім гликемическим індэксам на сняданак. Гэтым самым вы забяспечыце свой арганізм энергіяй на больш доўгі час, чым калі б вы з'елі прадукты з высокім ГІ.

 Каб выконваць дыету па ГІ, трэба ведаць, які ў кожнага прадукту гликемический індэкс. Гэтыя дадзеныя можна ўзяць з адмысловых табліц, якіх вельмі шмат у інтэрнэце. Так да прадуктам з нізкім гликемическим індэксам ставяцца садавіна, гародніна (акрамя бульбы), суцэльныя трава, бабовыя. А вось мучное, салодкае, тлустае мае высокі ГІ і лепш выключыць іх са свайго рацыёну. Калі не можаце адмовіцца ад хлеба, то лепш аддаць перавагу хлебным вырабам з мукі грубага памолу, вотруб'я, травы.

 Але варта ўлічваць, што піца і чыпсы маюць нізкі ГІ, але зразумела, што яны не карысныя. Гэта значыць, пры выбары прадуктаў варта ўлічваць і іх каларыйнасць. А вось кавун і буракі маюць высокі ГІ, але вугляводаў у іх трохі, таму на ўзровень цукру ў крыві яны не моцна ўплываюць. Так што не варта ад іх адмаўляцца.

 Дыета па гликемическому індэксу будзе карысная для дыябетыкаў, так як ўжыванне прадуктаў з нізкім гликемическим індэксам дазволіць пазбегнуць рэзкіх скокаў цукру ў крыві. Акрамя таго, захаванне гэтай дыеты дапамагае знізіць узровень халестэрыну, ужыванне прадуктаў з ГІ зніжае рызыку развіцця ракавых захворванняў, сардэчнага прыступу, запаленчых працэсаў. Паляпшаецца стан скуры, пазногцяў.

 Увогуле, дыета па ГІ дапамагае паспяхова змагацца не толькі з лішняй вагай, але яшчэ аказвае общеоздоровительный эфект на арганізм у цэлым. Пры выкананні ўсіх рэкамендацый дыета па гликемическому індэксе папросту можа стаць вашым чынам жыцця і харчавання на ўсё жыццё.

Blog Archive

 
 
Copyright © Style my plus
Ти мрієш про дитину, але завагітніти не виходить. Як завагітніти, якщо не виходить стати мамою?